Министар Кошарац и амбасадор Сатлер о извозу црвеног меса у ЕУ

17.9.2020

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером (Johann Sattler) о могућности извоза црвеног меса из БиХ у ЕУ. Састанку је присуствовао и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба.

Данашњи састанак у згради Делегације ЕУ у БиХ услиједио је након што је 7. септембра 2020. године Канцеларија за ветернарство БиХ у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ доставила Европској комисији одговор на упитник о извозу црвеног меса из БиХ у ЕУ.

Амбасадор Сатлер поздравио је испуњавање упитника за извоз црвеног меса у ЕУ, а којег је Европска комисија доставила БиХ прије двије године, те истакао да је то добар почетак за даље активности. Информисао је министра Кошарца да је Европска комисија доставила 14 додатних питања у вези са извозом црвеног меса, те изразио очекивање да ће надлежне институције у БиХ у што скоријем року доставити адекватне одговоре. Министар Кошарац изразио је наду да ће и институције ЕУ бити агилне, након што БиХ одговори на додатна питања из упитника за извоз црвеног меса.

Министар Кошарац и амбасадор Сатлер размијенили су мишљења и о могућности извоза конзумних јаја из БиХ на тржиште земаља чланица ЕУ. Истакнуто је да је потребно побољшати реализацију плана контроле салмонеле за БиХ, те је министар Кошарац најавио да ће у наредном периоду одржати састанак са надлежним институцијама из Републике Српске и Федерације БиХ како би се разговарало о службеним контролама у циљу ефикасног рјешавања овог проблема.

Амбасадор Сатлер нагласио је и важност скорог усвајања стратешког оквира за туризам, као једног од највише погођених сектора усљед посљедица пандемије COVID-19.